U Rudej - fitnessowo-lifestylowy blog

Pieczony pstrąg

Idę w ryby od jakiegoś czasu. Bo, jak pisałam na starym blogu (i tak, ten post jest ze starego bloga. Bo nadal pieczony pstrąg mi smakuje tak, jak smakował wtedy ;), lubię ryby. Nie wierzę, że gdy nie posiadałam piekarnika, mogłam się zadowolić wyłącznie wędzonym łososiem. Pstrągi to kolejna ryba, którą robi się bardzo prosto. Ma jedną wadę – trzeba go jeść od razu po upieczeniu, bo błyskawicznie stygnie. Ale za to ten smak jest nie do podrobienia. Pstrąga zawsze jem z ziemniakami i jakąś lekką sałatką. Fakt, że ryby są drogie. Niestety ale taki mamy klimat. Uważam jednak, że wszystko odpowiednio da się zaplanować. I mimo że mi to nie do końca wychodzi, to jednak warto pomyśleć nad zaplanowaniem swojego budżetu. Pamiętajcie tylko, że bardzo trudno jest opanować swoje wydatki w kilka dni. Ale warto wszystko dokładnie zapisywać – wtedy masz pewność, że nic ci nie ucieka.
 
Pieczony pstrąg w cytrynowej oprawie
 
Wypatroszonego pstrąga myjemy i osuszamy. Kładziemy go na kawałku folii aluminiowej, w który na spokojnie będzie można zawinąć rybę. Wnętrze pstrąga nacieramy solą i przyprawą do ryb, ja dodatkowo sypię środek pieprzem cytrynowym. Do środka pstrąga możemy włożyć ćwiartki cytryny lub gałązki tymianku. Można także dodać czosnek, ale jak dla mnie jest on za ostry do tego dania.
 
Ja skórkę także przyprawiam solą, przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Dodatkowo skrapiam ją sokiem z cytryny, ponieważ skórkę z pstrąga także jem. Jeżeli nie jadasz skóry ryb – nie marnuj przypraw :)
Pstrąga wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę go w 200 stopniach przez 30-40 minut. Piekę zawsze „na oko” – pamiętajcie jednak, żeby sprawdzać swoje pstrągi regularnie, bo można rybę łatwo przypalić! Poza tym jak już pisałam, ryba bardzo szybko stygnie, dlatego warto mieć już wszystko inne ładnie ułożone na talerzu. Dzięki temu unikniemy jedzenia zimnego dania. No, chyba że jesteś blogerem i musisz zrobić zdjęcie – wtedy wybaczam. W końcu sama tego pstrąga jadłam prawie na zimno ;)