U Rudej - fitnessowo-lifestylowy blog

Przepis na bakłażana z piekarnika

Historia tego bakłażana jest bardzo zabawna, bo przepis nie jest mój, a mojej mamy :) Kiedyś, gdy rodzice byli w Izraelu, mama zjadła najsmaczniejszego bakłażana na świecie: z fetą, rukolą i przyprawami. Po powrocie do Polski postanowiła zapytać znajomych z Izraela, jak robią to danie, bo było naprawdę pyszne. I otrzymywała odpowiedzi „normalnie” albo „wsadzam bakłażana do piekarnika” (kocham takie odpowiedzi, serio :D). I tyle, ni uja nie dało się od nich wyciągnąć nic więcej. A jako że mama była wtedy trochę na bakier z angielskim, zawzięła się i postanowiła ogarnąć sama na ile ma włożyć bakłażana do piekarnika i w jakiej temperaturze ma się piec. Teraz możemy uczcić śmierć ton spalonych i niedopieczonych bakłażanów, na których kilka lat temu eksperymentowała moja mama [*] Ale dzięki temu mogę zaprezentować Wam naprawdę smaczny, zdrowy przepis na bakłażana z piekarnika :)

Przepis na bakłażana z piekarnika

Składniki:

  • bakłażan,
  • feta (u mnie zwykle około 20/30 gramów na jednego bakłażana),
  • rukola,
  • olej,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Bakłażana dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, a blaszkę do piekarnika wykładamy folię aluminiową. Bakłażan powinien piec się godzinę, jednak ja zawsze biorę poprawkę na piekarnik i Wam też radzę nie przesadzać z długością pieczenia: u mnie godzina to za dużo, proponuję 50-60 minut dla osób, które mają mocniej grzejące piekarniki i około 70 dla tych, u których ten piekarnik gorzej działa. W międzyczasie bierzesz fetę i kroisz ją w kostkę. Gdy bakłażany się zrobią, ostrożnie wyjmij go z piekarnika i przekrój na pół, a następnie posyp umytą rukolą, fetą, solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą z oliwek.

UWAGA! SKÓRKI NIE JEMY!

 

Jak widać przepis jest banalnie prosty, tylko trzeba wyczuć swój piekarnik :) Zamiast fety możecie posypać bakłażana innym serem, ale jego glutowata konsystencja doskonale komponuje się właśnie z rukolą i serem feta.

 

Obserwuj mnie na INSTAGRAMIE i na FACEBOOKU. Jeżeli chcesz skomentować, wpisz komentarz w odpowiednie pole i kliknij myszką w pole „zarejestruj” → otworzą Ci się pola name, e-mail, hasło, a niżej okienko do zaznaczenia „wolę pisać jako gość”.